
Rondtrekken met een camper door Australië
Met een camper door Australië trekken is een goede en leuke manier om veel van het land te zien. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Genieten van de schitterende sterrenhemel terwijl je alleen bent in een nationaal park. Wildkamperen is op veel plekken in Australië een (avontuurlijke) optie waardoor je de trip ook nog eens heel betaalbaar kunt houden.
Wat je waarschijnlijk wel vaker te horen krijgt, is dat een rondtrekken in een camper of auto de perfecte manier is om Down Under te zien. Dat is inderdaad waar! Het enige wat je hoeft te doen, is op zoek te gaan naar een plek waar auto's/campers worden verkocht of verhuurd en dan kan het zo geregeld zijn.
Inhoudsopgave
Een camper huren of kopen in Australië?
De duur van de tijd dat je in Australië verblijft is van belang om te bepalen of je beter een camper kunt huren of kopen. Als je langer dan 2 á 3 maanden blijft dan is het raadzaam en financieel aantrekkelijk om een auto of camper te kopen. Zelfs al heb je een miskoop, dan ben je waarschijnlijk nog goedkoper uit. Maar er zijn meerdere manieren om een miskoop te voorkomen zoals genoemd in bovenstaand artikel. Een camper huren in Australië is dus vooral aan te raden wanneer je voor een kortere periode naar Australië gaat of wanneer je van plan bent om voor een beperkte periode tijdens je langere vakantie een camper te huren. Er zijn verschillende maatschappijen en klassen waaruit je kunt kiezen.
Ga je korter dan 3 maanden op pad en wil je op verschillende plaatsen in Australië en/of Nieuw-Zeeland een camper huren, dan kun je dit meestal het beste bij dezelfde verhuurder doen. Je mag namelijk de huurdagen bij elkaar optellen, zodat je in een goedkopere prijsklasse valt. Let wel op dat hier regels aan verbonden zijn, zoals bijvoorbeeld dat de totale huurperiode binnen 3 maanden moet vallen. Maar zo kun je bijvoorbeeld 3 weken in het oosten van Australië een camper huren en 3 weken in het westen voor een goedkoper tarief. Als de verhuurder ook campers heeft in Nieuw-Zeeland, mag je dit ook combineren met de huurperiode in Australië.
Een camper met een douche en WC is vaak niet nodig. Zeker niet wanneer je met een beperkt budget reist. Er zijn op veel plekken gratis toiletten en douches waar je gebruik van kan maken. Zijn deze faciliteiten niet gratis dan wegen de kosten niet op tegen de meerprijs van een camper mét douche en WC faciliteiten. Wie wel iets meer luxe wil kan kijken naar een camper met een WC aan boord. Big4 campings hebben vaak wat betere voorzieningen.
Wicked Campervan huren
Eén van de meest bekende en vaak goedkope backpacker camperverhuur is waarschijnlijk Wicked Campervans. Het zijn gek opgespoten campers die omgebouwd zijn zodat je er in kunt slapen, koken en zitten. Ideaal! De campers van Wicked Campervans waren altijd oud, maar tegenwoordig hebben ze nieuwe busjes, 4WD's en auto's met tenten op het dak. De service is ook goed. Ze beloven binnen 24 uur je vervoer te vervangen of gerepareerd te hebben in geval van pech. Je moet in de outback dus soms ook langer wachten op reparatie, maar in het algemeen hebben ze je binnen 48 uur weer op de weg. Als je de echte outback wilt verkennen is een 4WD raadzaam, want er zijn veel wegen zonder asfalt. Zo kun je de mooiste plekjes bezoeken, zoals een outback pub of plekken waar weinig andere toeristen komen! Blijf je op de tourist trail dan zijn de wegen over het algemeen geasfalteerd.
Je krijgt veel aanspraak met je Wicked camper. Zowel positief dan wel negatief. Dit is afhankelijk van de beschilderingen en quotes op je bus. Je hebt niet de zorgen die je hebt als je een auto koopt, zoals ‘Raak ik hem wel kwijt aan het einde van mijn trip?’, ‘Wat als ik hem total loss rijd?’ enzovoort. Als je met zijn tweeën bent, is het al stukken goedkoper dan een bus in combinatie met tours. En het geeft je eindeloos meer vrijheid. Al je kampeerspullen zitten er ook in, dus je hoeft je nergens druk om te maken of er extra geld aan uit te geven. Je krijgt er zelfs een hele goede roadmap bij met een zeer uitgebreide lijst van (gratis) kampeerplekken.
Spaceships
Net als de Wiked Campervans zijn Spaceships omgebouwde auto's die geschikt zijn om in te kamperen. Ze zijn een stuk minder opvallend en daarom ook voor reizigers geschikt die niet op dezelfde aandacht zitten te wachten als de Wiked Campervan. Spaceships heeft als voordeel dat het geen extra toeslagen rekent voor one-way rentals.
Apollo, Maui of Britz campervan huren
Bij bijvoorbeeld Apollo Campervan, Maui of Britz zijn de campers duurder maar je krijgt wel waar voor je geld. Meestal een nieuwer voertuig, ruimer ingericht, automatisch kraantje, dikke handleiding, kortingen etc. De prijzen en voorwaarden lijken regelmatig te veranderen, laat je dus goed voorlichten door verschillende reis- of bemiddelingsbureaus. Meestal gaat het om veel geld dus het is de moeite waard om even wat verder te kijken. De camper verhuurmaatschappijen verwachten vaak dat je een creditcard nummer als onderpand geeft. Ook halen ze vaak borg van je creditcard af wat ze later weer terugstorten. Deze borgprijzen zijn afhankelijk van wat voor camper je huurt, voor hoe lang, welke verzekering je kiest en je leeftijd.
Camperhuur verzekeringen
Laat je altijd goed informeren over de verzekeringen die een verhuurder aanbiedt. Er zijn vaak 3 mogelijkheden waardoor het eigen risico minder wordt. Ook vergoeden de meeste verhuurders de schade aan de bovenkant en onderkant niet, veel mensen zijn hierdoor onaangenaam verrast. Vraag daarom altijd goed door wat wel en niet verzekerd is en kijk eventueel welke kosten je wel en niet wilt afdekken met een (aanvullende) verzekering. Het loont om van te voren ook je reisverzekering nader onder de loep te nemen. Sommige aanvullende verzekeringen bij de verhuurder, zijn namelijk al afgedekt door de reisverzekering. Bijvoorbeeld diefstal van je persoonlijke bezittingen of een inzittendenverzekering. Wel kan het zijn dat de aanvullende verzekering van de verhuurder een hogere dekking en/of uitkering kent.
Overnachten met de camper op Campings in Australië
Het is met een camper in Australië toegestaan en mogelijk om op veel plekken langs de weg te overnachten, bijvoorbeeld op een parkeerplaats. Daarnaast zijn er veel goedkope campings waar je enkele dagen kunt verblijven om het back-to-basic af te wisselen met normale camping faciliteiten. Wil je wat meer comfort dan zal je daar ook voor moeten betalen.
Het voordeel van Australië is dat waar je ook kampeert, er meestal een barbecue-faciliteit aanwezig is. Soms zijn deze gratis, soms kost het een dollar. Dit is een heerlijke manier om een lunch of diner samen te stellen en vaak staan deze barbecues toch al op plekken waar je wat langer wilt verblijven.
Wikicamps
Voor een zeer uitgebreid overzicht van wildkampeerplekken, rest areas, en outback roadhouses zijn er een aantal opties. De meest populaire opties is de Wikicamps app. De kosten zijn AUD $7.99 maar het is het geld meer dan waard. Het laat alle kampeermogelijkheden zien door heel Australië, mensen kunnen plekken toevoegen, reviews achterlaten en het laat per plek zien wat voor faciliteiten er precies zijn en hoeveel het kost om er te verblijven. Er zijn veel gratis plekken door heel Australië, sommige niet altijd makkelijk te vinden vandaar dat de app ideaal is. De informatie is ook per staat te downloaden zodat je niet van telefoonbereik afhankelijk bent, aangezien er op veel wat meer afgelegen plekken geen bereik is.
Camps 10
Daarnaast is het Camps 10 kaartenboek (met Hema maps, zie hieronder) een aanrader als je niet van je telefoon afhankelijk wil zijn of liever echte kaarten voor je hebt. De kaarten zijn erg goed en per gebied staan er veel kampeermogelijkheden. Net als op de Wikicamps app wordt er per plek aangegeven welke faciliteiten er zijn en de globale kosten. Er is ook een online versie van de Camps kaarten. Er is ook een Australia Touring Atlas van Hema maps (niet verwarren met de Nederlandse Hema!). Je kunt dit boek ook in Nederland kopen. Het is niet zwaar om mee te nemen en verdwalen kan ook niet meer met dit boek! Beide boeken hebben alle betaalbare kampeeropties op een rij gezet en zelf uitgebreid beoordeeld.
Lonely Planet
In de Lonely Planet staan ook aardig wat campings, maar het is ook een goed idee om af en toe een VVV (Tourist Information Center) binnen te gaan en daar folders mee te nemen en deze doorspitten voor goede aanbiedingen en andere zaken die niet in de Lonely Planet vermeld staan.
Hostels
Een keer in de zoveel tijd kan je gebruik maken van alle faciliteiten van bijvoorbeeld hostels. Je slaapt dan in je eigen camper en betaalt een lagere prijs per overnachting voor enkel het gebruik van de faciliteiten. Ideaal om de was te doen, heerlijk te douchen en om weer even met andere reizigers in contact te komen.
Kampeer tips
Met de camper door Australië reizen is absoluut een aanrader. Met enkele nuttige tips kan je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden.
- Probeer op tijd een camping of overnachtingsplaats te vinden. Zeker in afgelegen gebieden, want rijden in de schemering is vragen om ongelukken. Zodra de schemering begint, zowel in de ochtend als in de avond, zijn de meeste Australische dieren, zoals kangoeroes en emoes, actief. Deze dieren letten nog minder op het verkeer dan kleine kinderen.
Als je niet kan voorkomen dat je tijdens de schemering of in het donker moet rijden, pas dan je snelheid aan de omstandigheden aan.
Kangoeroes zitten vaak aan de zijkant van de weg om gras te eten. Mocht er een dier op je pad komen en je kunt niet op tijd stoppen, dan is de enige veilige opties om recht op het dier af te rijden en niet te proberen het dier te vermijden. Wanneer je op hogere snelheid probeert een dier te omzeilen, is de kans groot dat je van de weg afrijdt en de auto rolt. Het is dus levensgevaarlijk om een dier te proberen te vermijden. Helaas gebeuren er jaarlijks veel ongelukken op deze manier omdat mensen proberen het dier te redden met alle gevolgen van dien. Die grote bull bar zit vaak niets voor niks voorop je camper. - Wil je snel én goedkoop van A naar B reizen dan kan je kijken bij websites zoals imoova.com. Wanneer er teveel campers in Cairns staan die naar Sydney moeten dan kun je deze huren soms al huren vanaf AUD$1,- per dag. Je hebt dan wel maar een paar dagen om deze afstand af te leggen. Dus hou daar rekening mee.
- Op Travellers Autobarn kun je zowel campers huren als kopen.
- Zorg ALTIJD dat je minimaal een jerrycan water bij je hebt als je op pad gaat. Er kan altijd wat gebeuren en het kan even duren voordat je geholpen wordt. Het hebben van genoeg drinkwater is dan essentieel omdat je vaak in afgelegen gebieden rijdt.
- Tijdens vakantieperiodes in Australië is het vaak lastiger om op korte termijn of last minute kampeerplekken te vinden, boek rond deze periodes dus het liefst al een tijdje vooruit.
- Voor goed mobiel bereik onderweg lees even dit artikel over mobiel bellen in Australië.
- Wil je kamperen op de boerderij dan kan je de app HipCamp gebruiken. Hier kunnen boeren adverteren voor beschikbare kampeerplekken. Je overnacht op hele mooie locaties voor een vaak erg lage prijs.
- Heb je totaal geen kennis van auto's en campers, dan kan je er voor kiezen om een kleine cursus te volgen. Dit voor het geval dat camper het af laat weten en hulp niet direct beschikbaar is. Je leert de basisvaardigheden, zodat je deze in ieder geval kan toepassen.
- Op deze website bieden Australiërs campers te koop en te huur aan. Je hebt daarbij niet dezelfde support als vanuit een normaal verhuurbedrijf, maar wellicht zitten er goede opties tussen.
- Jucy is nog een verhuurbedrijf dat campers aanbiedt. We hebben er geen ervaring, maar wilde hem niet onthouden in het lijstje van opties.
Julia 03 Jun 2006 21:36
Wat kost het ongeveer om voor 5 weken een camper te huren??
Groetjes Julia
sandra 11 Jun 2006 17:34
weet je misschien of het in Nieuw-Zeeland ook gemakkelijk is om langs de kant van de weg te kamperen zoals in Australie
Groetjes Sandra
rudi 13 Oct 2006 10:34
wij hebben 3 maanden in Australie rond gereden met een Wicked en 2 maanden in N-Z.
Wicked is geweldig. Als je camper er meer ophoud dan heb je binnen 24 uur een nieuwe ( in de outback duurt het misschien een dag langer). Staat je camper op een onveilige plek met pech zodat je er niet in kan slapen dan betalen ze zelfs je overnachting in een dorm!
Voor een bedrijf met zo'n lage huurprijs en zulke oude auto's vind ik dat een uitzonderlijke service!
Sandra. In N-Z is het een stuk lastiger om gratis te kamperen. Vooral op het noordeiland. Iedere dag zal je zeker niet lukken. Maar de helft van de tijd zou moeten kunnen.
Op mijn site www.bolletjeom.nl
hebben we onderaan ieder reisverslag op geschreven of we een gratis plek hebben gevonden ( met omschrijving)
l.vandorst@chello.nl 08 Jan 2007 21:25
vraagje??
heb je een internationaal rijbewijs nodig als je een camper huurt.
groetjes l.van dorst
rudi 09 Jan 2007 12:01
ja, je hebt een internationaal rijbewijs nodig in australie
Yves 25 Feb 2007 16:52
Wa kost het mij ongeveer om voor 8 weken een camper te huren. En hoeveel geld zou ik ongeveer moeten meenemen om Zeker 2 maanden in Australië rond te trekken.
Jo 13 Jun 2007 13:36
Totally Campers verhuurd de meest betaalbare campers. Ik heb heel internet afgezocht naar de beste deal en bij deze Australische verhuurder ben ik het beste af. Tips, let op je afkoop hier kun je vaak in onderhandelen! Een internationaal rijbewijs is 15 euro bij de ANWB en binnen 15 minuutjes geregeld.
Sander 27 Jul 2007 04:13
Ik ben op dit moment aan het rondtrekken in Australië voor 6 weken. Heb een backpackercampervan gehuurd, dit zjn oude britz campervans, dus super goed. Het bedrijf is ook eigendom van britz, dus bij problemen hebben ze een oplossing binnen 24 uur. (zelf meegemaakt). Verder kost het zo'n 2000 dollar per 4 weken om een simpele campervan te huren. Dit is dus zo'n 1300 euro. Australië is super. Zelf heb ik niet langs de kant van de weg gekampeerd, maar steeds op campings. Ik ben er maar 1 keer en wil daar dus niet op besparen. Een goede camping kost zo'n 25 dollar voor 2 personen. Prima dus!
Groetjes Sander
Saskia 23 Sep 2008 01:19
Ik probeer al bijna 2 weken contact te krijgen met Wicked Camper over de ex-rental camper sale maar ik krijg geen bericht terug. Ik kan ze natuurlijk ook bellen maar dat kost klauwen met geld dus stuur ik ze mijn gegevens. Ik heb nu denk ik 8x contact proberen te krijgen maar het blijft erg stil.
Niels 10 Oct 2008 19:18
saskia, anders gebruik je skype, voor die 4 cent per minuut is bellen toch vaak wat makkelijker
janneke 23 Jul 2009 11:00
Wicked sucks! We hebben 2 maanden in Australië en 1,5 maand in NZ een Wicked gehuurd. In Australië kregen we pech en moesten we vervolgens zelf naar Sydney om onze camper om te ruilen. Door de mankementen moesten we ieder uur stoppen om onze moter af te laten koelen. Dus het ritje naar Sydney duurde eindeloos. In Sydney stond wel een andere camper voor ons klaar maar het was meer service geweest wanneer ze deze naar ons toe hadden gebracht.
In NZ hield de camper er in de middle of nowhere mee op. Een nieuwe camper brengen? Echt niet! Service? Ho maar. Wicked is goedkoop, maar als je met pech komt te staan bieden ze nul komma nul! Nooit meer! Alle extra kosten die we hebben moeten maken omdat we niet verder konden met onze camper hebben we zelf moeten betalen. Na een maandenlange strijd hebben we het opgegeven omdat we van onze reis wilden genieten. En geloof me we hebben echt alles geprobeerd om ons gelijk te halen. Wicked antwoord niet eens op onze klachten. Juicy heeft dezelfde soort wagens en meer service!
wen 21 Aug 2009 15:55
Wat is beter: hier al via internet een camper boeken voor Australie of daar?
Ronald 03 Feb 2010 19:40
Nu willen mijn vrouw en zoontje van 1 jaar ook een camper (misschien niet bij Wicked) huren, maar er wordt heel moeilijk gedaan over een maxicosy of kinderstoel in de camper is die verplicht in Australie? of zijn er ook andere mogelijkheden. en als die mogelijkheid is er is wat is dan een goed verhuur bedrijf?
Marrigje 14 Feb 2010 21:06
Wicked is momenteel heel erg in opspraak. De campers zijn opnieuw gekeurd en maar liefst 95% kwam er niet doorheen. Als je mazzel hebt is het erg goedkoop, maar het is een grote gok. Wij hebben zelf ook een Wicked gehad en hadden geluk, maar we hebben veel mensen gesproken die problemen hadden en/of een totaal uitgeleefde camper. Ik raad het niemand aan.
annemieke 10 Jun 2010 21:31
Kijk uit met Wicked. Als je schade rijd aan een ander voertuig ben je de klos, ondanks de verzekering en de betaalde eigen risica van 1000.- dollar. Stelt Wicked bij eigen schuld, alle kosten zijn voor jou. Inmiddels loopt er een zaak tegen Wicked voor een aanrijding kosten 10.000 dollar. Arme studenten kunnen dit niet betalen.
Alleen al de ellende hiervan Geen Wicked. Inderdaad Britz is veel beter, en zeker als je gaat reizen met een kind.
jolanda 14 Jul 2010 11:48
Wij gaan voor het eerst backpacken met een camper. En dit is dus helemaal nieuw voor ons. Nu lees ik dat je overal langs de weg kan parkeren op parkeerplaatsen. Is dat ook echt overal toegestaan? Ook bijvoorbeeld langs de grote weg.
Erik 14 Jul 2010 15:37
Je hebt verschillende parkeerplekken waar je kunt overnachten. In de outback zijn er ook van dit soort plaatsen. Ja je mag langs de weg overnachten, maar niet in een straal van x kilometer van een dorp op stad. Dus houd daar rekening mee.
bolletjeom 14 Jul 2010 18:19
er zijn hele regios waar het niet mag.
Rond Cairns bijvoorbeeld en ook in de goldcoast is het verboden. In australië kun je een roadmap kopen waar alle geoorloofde plekken in staan. Dat zijn er heel veel maar af en toe ben je eens in een gebeid waar het niet mag. vaak zijn de campsites van de nationale parken dan een goedkoop en mooi alternatief